RSS

Kelebihan Bulan Ramadhan.

21 Jul
Kelebihan Bulan Ramadhan.

Nabi Muhammad S.A.W. Bersabda baginda yang bermaksud : –

“Apabila tiba bulan Ramadhan maka akan dibukakan pintu-pintu syurga dan ditutupkan pintu-pintu neraka lalu diikatkan semua syaitan.”

Nabi bersabda, “Solat lima waktu, Jumaat ke jumaat, Ramadhan ke Ramadhan, adalah penghapus dosa-dosa yang terjadi diantara waktu tersebut jika dijauhi dosa-dosa besar.” (HR Muslim no: 233)

Nabi S.A.W. bersabda, “Telah datang kepadamu Ramadhan, bulan berkah, ALLAH mewajibkan kamu berpuasa, pada bulan ini pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu neraka ditutup dan syaitan diikat, dan di dalamnya terdapat malam yang lebih baik dari seribu bulan. (HR Imam Ahmad dan Imam Nasa’i)

Nabi S.A.W. bersabda, “Apabila tiba bulan Ramadhan maka dibuka pintu-pintu rahmat.” (HR Muslim)

Nabi S.A.W. bersabda, “Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan kerana iman dan ikhlas mengharapkan pahala dari ALLAH, maka dosanya yang lalu akan diampunkan oleh ALLAH.” (HR Bukhari)

Nabi S.A.W. bersabda, “Apabila datang bulan Ramadhan, kerjakanlah umrah, kerana sesungguhnya umrah pada bulan Ramadhan adalah menyamai haji.” (HR Bukhari)

Firman ALLAH, “Sesungguhnya Kami telah menurunkan al-Quran ini pada malam al-Qadar. Apakah kebesaran yang terdapat pada malam al-Qadar? Malam al-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan izin ALLAH kerana mereka membawa segala perkara yang ditakdirkan berlaku pada tahun berikutnya.Sejahteralah malam itu hingga terbit fajar.” (al-Qadr : 1-5)

Nabi S.A.W. bersabda, “Sesiapa bersolat pada malam Ramadhan dengan keimanan sebenar dan mengharapkan ganjaran daripada ALLAH, akan diampun dosa-dosanya yang lalu.” (HR Muslim)

sumber : lenggangkangkung-my.blogspot.se/2011/07/kelebihan-bulan-ramadan.html

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: